zaterdag 18 augustus 2012

Costa Brava, natuur en zee

De Costa Brava is een ongeveer 200 kilometer lange kuststrook aan de Middellandse Zee in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje.

De Costa Brava ligt in de provincie Gerona en begint bij Portbou aan de grens met Frankrijk. Vanaf de Franse Côte Vermeille loopt de costa tot Blanes, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van de Spaanse stad Barcelona.

Bij Blanes gaat de Costa Brava, Catalaans voor “ruige kust”, over in de Costa del Maresme.

De rivier de Tordera, tussen Blanes en Malgrat de Mar, is de grens tussen de Costa del Maresme en de Costa Brava en tevens de grens tussen de Catalaanse provincies Gerona en Barcelona.

Op een aantal plaatsen na bestaat de hele kustlijn uit “cala's”, inhammen met stranden, en “punta’s”, in zee uitspringende rotsen.

De vele rotsformaties, die soms tot in zee uitlopen, zijn uitlopers van de Pyreneeën.

In het bergland langs de kust groeien onder meer heide, kroondennen, agaven, cipressen en kurkeiken.

Badplaatsen Costa Brava
De Costa Brava is met het mediterrane klimaat en de vele schitterende stranden, hotels, vakantiehuisjes en campings een favoriet bestemmingoord voor toeristen.

Badplaatsen aan de Costa Brava zijn Blanes, Sant Antoni de Calonge, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, Roses, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, l'Estartit, L'Escala.