zaterdag 18 augustus 2012

Costa's in Spanje

De badplaats Lloret de Mar aan de Costa Brava in Spanje
Het Zuid-Europese land Spanje ligt aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en heeft een kustlijn van 4.964 kilometer. Delen van de kustlijn worden in het Spaans “costa” genoemd.

De Spaanse kust is onderverdeeld in twee grote delen, die in het zuidwesten onderbroken worden door Portugal.

De ene kustlijn ligt aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan en loopt in het noordoosten van Frankrijk tot Portugal in het zuidwesten. Deze kust wordt in het zuiden onderbroken door de Britse enclave Gibraltar.

De andere kustlijn ligt geheel aan de Atlantische Oceaan en loopt vanaf het noorden van Portugal naar het zuidwesten van Frankrijk.

Spaanse kusten van Frankrijk tot Portugal
Van het noordoosten in Spanje tot het zuidoosten van Portugal worden verschillende costa’s onderscheiden.

Dit zijn onder meer de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf, Costa Dorada, Costa del Azahar, Costa Blanca, Costa Calida, Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol, Straat van Gibraltar en Costa de la Luz.

De Costa Brava is een ongeveer 200 kilometer lange kuststrook in het noordoosten van Spanje. De costa loopt van Portbou, aan de grens met Frankrijk, tot de Costa del Maresme bij de plaats Blanes.

De Costa del Maresme heeft een lengte van ongeveer 50 kilometer en strekt zich uit van Blanes tot Barcelona.

Van vlak na Barcelona tot voor Tarragona loopt de Costa del Garraf. Ter hoogte van het Garraf gebergte wordt de kust rotsachtig en liggen er grotten.

De Costa Dorada ligt tussen Tarragona en Castellón de la Plana. Deze kuststreek heeft een lengte van 216 kilometer en loopt tot aan de delta van de rivier de Ebro.

Van Castellón de la Plana via Valencia tot Javea strekt zich de 120 kilometer lange Costa del Azahar uit.

De Costa Blanca is een ongeveer 200 kilometer lange kust, met veel zandstranden, die loopt van Javea via Alicante tot Cartagena.

Het stuk kust van Cartagena tot Mojacar heet de Costa Calida. Deze kust in de provincie Murcia heeft een lengte van ongeveer 250 kilometer.

De Costa de Almería strekt zich over een lengte van 217 kilometer uit van Mojacar via Almería tot Adra.

Tussen Adra en Almuñécar ligt de Costa Tropical. Deze kust wordt ook wel Costa Granadina.

De Costa del Sol is de aanduiding van de ongeveer 300 kilometer lange kuststrook van Almuñécar via Málaga tot Sotogrande.

Voorbij de Costa del Sol wordt de Spaanse kust onderbroken door Gibraltar. Het deel Straat van Gibraltar loopt van Sotogrande tot Cádiz. Het is de zeestraat tussen Marokko en Spanje. De lengte is ongeveer 60 kilometer.

De kust tussen Tarifa en Portugal heet de Costa de la Luz. Deze kuststrook aan de Atlantische Oceaan en de Golf van Cadiz loopt tot aan de monding van de rivier de Guadiana, de grensrivier tussen Spanje en Portugal.

Spaanse kusten van Portugal tot Frankrijk
Vanaf het noordwesten van Portugal tot het zuidwesten van Frankrijk worden in Spanje verschillende kusten onderscheiden. Dit hele kustgebied wordt ook Costa Verde genoemd.

De Costa do Marisco is de aanduiding voor de hele kustlijn van de landstreek Galicia in Spanje.

Van het noordwesten van Portugal tot Riberia loopt de Rías Baixas. Deze kuststrook is een deel van de Costa del Marisco en strekt zich uit van de Portugese grens tot Kaap Finisterre.

De Costa da Morte ligt tussen Riberia en La Coruña. De kust loopt van de plaats Fisterra naar Malpica.

Het stuk kust van La Coruña tot Sada heet de Costa Artabro. De Costa Ártabro, of Golfo Ártabro, ligt tussen de Costa da Morte en de Rías Altas.

Rías Altas is het noordelijkste deel van de Costa do Marisco. De kust loopt van Ribadeo tot Santa Cruz.

Tussen Ribadeo en Val de San Vicente ligt de Costa Verde, ook wel de Cornisa Cantábrica genoemd. Het is de kuststrook langs de Golf van Biskaje vanaf de regio Galicië, via Asturië en Cantabrië tot het Baskenland.

De Costa Vasca, Spaans voor Baskische Kust, is de kuststrook aan de Golf van Biskaje van de kaap Punta Covarón in Muskiz tot in Frankrijk aan de monding van de Adour, bij de Franse stad Bayonne.